A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."S.D.

Gasztrocs



ckcsenge@yahoo.com

A grillezés szabályai

2012.05.03 12:32

A kirándulások, kerti partyk, nyári összejövetelek csúcspontja a grillezés. Ehhez jön néhány tipp és trükk, ami hozzásegít bennünket ahhoz, hogy ne kínáljuk meg vendégeinket elszenesedett, kiszáradt kotlettekkel, nyársakkal, szalonnákkal és fasírtokkal.

- A parázs az parázs legyen. Jól izzon és már ne lángoljon!
- Füstölt húsárut, mint pl. a sonka, lehetõleg ne grillezzünk, mert a magas hõ hatására rákkeltõ nitrozamin vegyületek keletkeznek!
- A sovány hús az erõs hõ hatására erõsen kiszárad és rágós lesz.
- Ne sózzuk meg soha grillezés elõtt a húst, mert az nedvességet von el a húsból.
- Marinád használatával a hús különösen aromás és puha lesz.
- A megszenesedett húst vágjuk le az értékes többitõl, mert policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmaz.
- A hússzeleteket csak egyszer forgassuk meg, mert különben sok levet vesztenek.
- Amennyiben alufóliát használunk, a matt fele nézzen a parázs felé!