A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."S.D.

Gasztrocs



ckcsenge@yahoo.com

Félkemény, füstölt és társai

2012.04.19 09:00

Híres családok

 

Több sajtcsalád létezik. A friss sajtok érlelés nélkül készülnek, ilyen a mozzarella. Másokat préselnek, melegítenek, sós vízben áztatnak. A penészes sajtokat beoltják penészgombával, ettől lesz kellemesen csípős kérgük. A ritka és drága sajtokat önmagukban érdemes fogyasztani, szertartásos ünnepélyeséggel, a megfelelő borral kísérve, míg a kommersz sajtok alkalmasak a főzésre. Könnyő vörösborokat kínálunk a lágy sajtok, a kecskesajtok mellé, testes borokat a sokáig érlelt, nagyobb zsírtartalmú keménysajtok mellé.

 

Tudtátok?

 

Régen a sajtokat desszerként kínálták. Afféle férficsemegének fogták fel, amelyet az urak a dohányzószalonban, a szeszes italokkal fogyaszthattak el. Ma a sajtok az étkezés végén kapnak szerepet, még a desszert előtt kínálják őket.