A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."S.D.

Gasztrocs



ckcsenge@yahoo.com

Fenyő szirup, köhögés ellen

2012.05.18 19:52
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A fenyőrügy-saga harmadik része (volt még likőr és főzöttszörp). Ha elkészül, a gyógyszertári készítmények helyett ezzel fogjuk csillapítani a köhögést.
 
Hozzávalók:
fenyőrügy (lucfenyőről)
nádcukor (vagy méz)

A leszedett zsenge hajtásokat egy tiszta befőttesüvegbe rétegenként lecukrozom és szorosan lepréselem, hogy a fenyőhajtás és a cukor minél szorosabban érintkezzen. Legfelülre nádcukor kerül. A cukor hatására a hajtások levet engednek, az alsó rétegek mind jobban összeesnek és kifakulnak. Addig érlelem, míg az egész cukor elolvad és a hajtások kifakulnak (ez 7-10 nap is lehet).
A kép a harmadik napon készült, eredetileg tele volt az üveg.
Mikor a cukor elolvadt, leöntöm, ászűröm a levet és csírátlanított üvegekbe töltöm, lezárom. A leszűrt hajtásokat megszárítom és teát főzök belőlük.

Forras: gabojszakonyhaja.blogspot.com