“Már tinikoromban teljesen megbabonázott az az imádat, szenvedély és hevület, amelyet az olaszok az ételek, a család és általában maga az élet iránti éreznek, teljesen függetlenül attól, hogy hol és milyen anyagi körülmények között élnek.” Jamie Oliver
Nem véletlen hogy az internet korszakát éljük. Ma már mindent megtalálunk egy gombnyomással, kattintással akármilyen területen keresünk: a recepteknél is. Jamie Oliver, aki a világon szinte mindenhol megfordult mint szakács, nem véletlen hogy saját honlapja is van, tele érdekességekkel. Más szavakkal egy nagyon színes gasztro oldalról van szó, egy szabványos hétköznapi honlap mintájára. Nagyon egyszerű a felület és ténylegesen egy konyhai hangulatot sugall.
Jamie nemcsak szakácsként hanem hétköznapi emberként is egy barátságos személy és különös fantáziája van. Ez az általa készített ételeken is megmutatkozik. Először amikor a blogra kattintottam egy karibi murok és mango leves receptje jött elő, a legutóbb keresett receptek közül. Természetesen ezeket felhasználók töltik fel, de mégis a receptje hozzáférhető. Egyébként nagyon érdekes ízvilág keveredik ebben, mert mindig tudjuk hogy ha zöldséget gyümülccsel főzünk össze, nem mindig sikerül ahogy szeretnénk. Van egy különleges elkészítési módszere, ráadásul elég sok hozzávaló szükséges. Az elkészítési technika tipikus „Jamie”-s: először felszeleteli a murkot és a hagymát, utána összevágja. A tepsiben sütésre vajat használ olaj helyett, hogy minél egészségesebb legyen.
Erről az oldalról még rá lehet menni egy pár másik blogra, van fórum is ahol mindenki megoszthatja véleményét, lehet adományozni gyerekeknek Karácsony alkalmával és egyéb érdekességek. De mi is az ami ténylegesen a legtöbb embert érdekli ? A receptvilág, hisz ez a legbővebb. Amint bejött az oldal, ami szemnek és szájnak ingere, mindent el lehet képzelni. Kategóriákba vannak sorolva az ételek hogy egyszerűbben lehessen hozzáférni. Van marhahús, kenyér, sajt, csirke, csokoládé, réce, tojás, hal, gyümölcs, bárány, zöldség, egyéb húsok, laskafélék, édességek & sütemények, disznó, rizs, rizottó, saláta, tengeri gyümölcsök, pulyka, vegetáriánus, szarvashús, curry, pizza és leves. Ide több száz felkiáltójel kéne, mert rengeteg típusú étel van, és függetlenül az ízkombinációtól, garantáltan jóízűek. A húsoknak is megvan a különböző elkészítési módszerük, amit nem nehéz elsajátítani – Jamie segítségével. A szarvashús bizonyul a legritkábbnak és a legdrágábbnak, de amikor hagymás-tejfölös oliva olajban sült krumplival tálaljuk, már a gyomrunk üzenget nekünk. Az oreganot, a só, bors és egyéb fűszer már csak ráadás...
Vegyünk egy példát a pizzákból, mert az a legegyszerűbb: van olyan variáció is, amelyen sült tojás, vagy akár vörös vagy zöld szőlő van. Az előkészítés a klasszikus minta szerint van, ameddig eljutunk a paradicsom szószig. Utána már minden egyedi módon zajlik: az articsókát szétdaraboljuk negyed részekre és szétszórjuk az alapon. Utána a prosciutto szeleteket és a felvágott olivabogyókat helyezzük el. Itt jön a csel: egy egész tojást megtörünk, a közepére és e mellé mozzarella sajtot szórunk. Ezután jön a „szentséges” három: oliva olaj, bors és egy kis só. Addig sütni amíg ropogós és arany színű lesz. Elég érdekes ugye ? Máris meghozza az ember étvégyát. Nagyon változatos a receptvilág és az ételek változatossága: a fantázia határtalan, csak legyen hozzá megfelelő mennyiségű hozzávaló. Jó étvágyat !
Gidófalvi Tamás