A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."S.D.

Gasztrocs



ckcsenge@yahoo.com

Gundiiiii

2012.04.22 15:47

Sziasztok!

 

Ki nem hallott eddig a Gundel Károly, budapesti Vendeglátóipari és idegenforgalmi szakképző iskoláról? Aki esetleg eddig nem sok infóval rendelkezik ezen intézményről, annak pár szóban bemutatnám.

Szakács képzés. A szakképzés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakör, azaz a szakács foglalkozás betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátítása. El kell sajátítani a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismereteket, szakmai készségeket, képességeket, személyes társas kompetenciákat). A képzés szeptembertől júniusig tart.

 

Legfontosabb információk:

Azonosító

33 811 03 1000 00 00

A képzés célja

A szakképzés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakör, azaz a szakács foglalkozás betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátítása. El kell sajátítani a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes társas kompetenciák).

A képzés tartalma

Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése

Ügyviteli tevékenységek végzése

Előkészítő műveletek

Ételkészítési műveletek elvégzése 

Megszerezhető kompetenciák

A résztvevő képes lesz:

- a konyhában lévő berendezések szakszerű használatára

- a konyhatechnológiai alapműveletek elvégzésére

- Felszolgálási módnak megfelelően adagolni és tálalni

A résztvevő megismeri:

-       Megismeri a konyhatechnológiai alapműveleteket

-       A nyersanyagok tulajdonságait, felhasználási lehetőségeiket

- Tálalási módokat

A résztvevő elsajátítja:

-       Eszközök, berendezések, gépek szakszerű használatát

-       Ügyviteli feladatok ellátását

-       Gazdálkodási számításokat, azok felhasználási lehetőségeit

Technológiai, módszertani ismereteket 

Órakeret

900 óra (270 óra -30% elmélet, 630 óra – 70% gyakorlat)

Ebből 375 óra munkahelyi gyakorlat

A képzésben résztvevők köre

A tizedik évfolyam elvégzésével tanusított iskolai végzettséggel rendelkező, 18. életévét betöltött, egészségügyileg alkalmas személy; vagy aki 1998 előtt fejezte be az általános iskola 8. évfolyamán tanulmányait, és érdeklődik a szakács szakma iránt.

A képzés módja

 csoportos képzés

heti két alkalommal délutáni órákban – 15 órától 20 óráig

szakmai elméleti és gyakorlati képzés az első napon

gazdasági ismeretek, nyelv, informatika, élelmiszerismeret, kommunikáció a második napon

A résztvevők teljesítményének értékelése

Önellenőrzés, folyamatos számonkérés, modulzáró vizsga, gyakorlati munka értékelése alkalmanként, majd a képzés végén OKJ szakmai vizsga.

A képzésen való részvétel igazolása

Megengedett hiányzás a képzés maximum 10 %-ról lehetséges.

A képzés költsége

A tandíj  120.000.-Ft , abban az esetben, ha a tanulónak ez az első OKJ-s képzése.  Ha már van OKJ-s végzettsége, akkor a tandíj 240.000.- Ft. (Az elsőszakma megszerzését az állam támogatja.)

Az OKJ-s vizsgadíj külön fizetendő.