Sziasztok!
Ki nem hallott eddig a Gundel Károly, budapesti Vendeglátóipari és idegenforgalmi szakképző iskoláról? Aki esetleg eddig nem sok infóval rendelkezik ezen intézményről, annak pár szóban bemutatnám.
Szakács képzés. A szakképzés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakör, azaz a szakács foglalkozás betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátítása. El kell sajátítani a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismereteket, szakmai készségeket, képességeket, személyes társas kompetenciákat). A képzés szeptembertől júniusig tart.
Legfontosabb információk:
Azonosító
33 811 03 1000 00 00
A képzés célja
A szakképzés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakör, azaz a szakács foglalkozás betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátítása. El kell sajátítani a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes társas kompetenciák).
A képzés tartalma
Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése
Ügyviteli tevékenységek végzése
Előkészítő műveletek
Ételkészítési műveletek elvégzése
Megszerezhető kompetenciák
A résztvevő képes lesz:
- a konyhában lévő berendezések szakszerű használatára
- a konyhatechnológiai alapműveletek elvégzésére
- Felszolgálási módnak megfelelően adagolni és tálalni
A résztvevő megismeri:
- Megismeri a konyhatechnológiai alapműveleteket
- A nyersanyagok tulajdonságait, felhasználási lehetőségeiket
- Tálalási módokat
A résztvevő elsajátítja:
- Eszközök, berendezések, gépek szakszerű használatát
- Ügyviteli feladatok ellátását
- Gazdálkodási számításokat, azok felhasználási lehetőségeit
Technológiai, módszertani ismereteket
Órakeret
900 óra (270 óra -30% elmélet, 630 óra – 70% gyakorlat)
Ebből 375 óra munkahelyi gyakorlat
A képzésben résztvevők köre
A tizedik évfolyam elvégzésével tanusított iskolai végzettséggel rendelkező, 18. életévét betöltött, egészségügyileg alkalmas személy; vagy aki 1998 előtt fejezte be az általános iskola 8. évfolyamán tanulmányait, és érdeklődik a szakács szakma iránt.
A képzés módja
csoportos képzés
heti két alkalommal délutáni órákban – 15 órától 20 óráig
szakmai elméleti és gyakorlati képzés az első napon
gazdasági ismeretek, nyelv, informatika, élelmiszerismeret, kommunikáció a második napon
A résztvevők teljesítményének értékelése
Önellenőrzés, folyamatos számonkérés, modulzáró vizsga, gyakorlati munka értékelése alkalmanként, majd a képzés végén OKJ szakmai vizsga.
A képzésen való részvétel igazolása
Megengedett hiányzás a képzés maximum 10 %-ról lehetséges.
A képzés költsége
A tandíj 120.000.-Ft , abban az esetben, ha a tanulónak ez az első OKJ-s képzése. Ha már van OKJ-s végzettsége, akkor a tandíj 240.000.- Ft. (Az elsőszakma megszerzését az állam támogatja.)
Az OKJ-s vizsgadíj külön fizetendő.