A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."S.D.

Gasztrocs



ckcsenge@yahoo.com

Hamburger - házilag

2012.04.19 12:32

Hozzávalók:

  • A hamburgerhez:
  • 4 db puffancs
  • csalamádé
  • lilahagyma
  • ketchup
  • mustár
  • sajt
  • A húspogácsához:
  • 50 dkg darált hús (fele marha, fele sertéshús)
  • 1 nagyobb hagyma
  • sok őrölt bors
  • 2 evőkanál mustár
  • kb. 3-4 evőkanál ketchup
  • 1 egész tojás
  • (ha a massza túl laza, akkor 1-2 evőkanál zsemlemorzsa)

Elkészítés:

A darált húst egy tálba tesszük, megsózzuk, 2-3 mokkáskanálnyi borsot szórunk bele, hozzáadjuk a nagyon apró kockákra vágott hagymát, a 2 evőkanál mustárt, a tojást, és kanalanként a 3-4 evőkanál ketchupot. A masszát összegyúrjuk, és 4 egyenlő kupacra osztjuk, amelyekből szép, formás húspogácsákat készítünk. Célszerű olyan nagyságú pogácsákat készíteni, amekkora a puffancs átmérője. Egy ecsettel a húspogácsák mindkét oldalát kicsit megolajozzuk, és egy jénaira fektetve, fóliával lefedve 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Egy teflont kissé megolajozunk, és kislángon, lassan (kb. mindkét oldalát 8-8 perc alatt) pirosra sütjük. A puffancsot kettévágjuk, megrakjuk egy kis csalamádéval, rátesszük a húspogácsát, egy szelet sajtot, lilahagymát, ketchupot, mustárt, és előmelegített sütőben 5 perc alatt átmelegítjük a hamburgereket.