Alig várod, hogy a nagy nyári melegben hűtött finomsággal – jégkrémmel, fagyival – csillapítsd az édesség utáni vágyadat? Csakhogy félsz, hogy a kellemes ízélmény mellett más nyoma is marad? Válassz cukorban és zsírban szegény termékeket!
A cukrozott ételek után boldogságérzet uralkodik el rajtunk, de ez az anyag tápanyagul is szolgál a szervezet és az agy számára, valamint különböző idegélettani funkciókat is befolyásol. Ha valamire erősen koncentrálnunk kell, mondjuk vizsgára készülünk, vagy komolyabb sporttevékenységet végzünk, szervezetünk először a cukor-, később pedig a zsírraktárakhoz nyúl. Természetesen a legtöbb édesség tartalmaz zsírokat is, de elsősorban szénhidrátot, amelyet elsőként éget el a szervezet a munka során. Vagyis a legnagyobb veszélyt hízás szempontjából a zsírok jelentik. Érdemes tehát arra is odafigyelni a kalóriatartalom mellett, hogy mennyi zsírt tartalmaznak kedvenc édességeink, és akkor nem kell teljesen elfelejtenünk őket. Hiszen bármilyen furcsán hangzik, egy jól összeállított étrendben helye van az édességnek. Táplálkozási szakemberek szerint fogyaszthatunk csokoládét, süteményeket és fagylaltot is, mindössze arra kell figyelnünk, hogy ne a főétkezés helyett tegyük ezt, hanem ebéd után, s legfeljebb egy-két alkalommal hetente.
Nem tilos az édesség
Nem véletlen, hogy a példák között nem említettük a jégkrémet, hiszen az „új generációs" termékekkel már ennyire sem kell óvatoskodnunk. Ezen a területen is beindult a modernizáció: a gyártók harcba szálltak az egészségünkért – mindezt úgy, hogy közben azért ízlelőbimbóinkat is megpróbálják kényeztetni. A jégkrémekről sokan azt képzelik, hogy cukrosak és magas az energiatartalmuk – ez sokukra nagyon is igaz. Ám a közelmúltban készült egy európai kutatás, amelynek az eredménye azt mutatta, hogy bizonyos jégkrémek sokkal kevésbé ártanak, mint ahogyan azt gondoljuk. Persze figyelnünk kell arra, hogy mit választunk, és milyen mennyiségben fogyasztjuk a jeges nyalánkságokat. A light változatokat például lelkiismeretfurdalás nélkül ehetjük kis mennyiségben, hiszen ezek többségének magasabb a gyümölcs- és tejtartalma, jóval kevesebb bennük a zsír, a cukor és van köztük olyan is, ami kimondottan kevés kalóriát tartalmaz. De mennyit is pontosan?
( Forrás: Maxima.hu)