A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."S.D.

Gasztrocs



ckcsenge@yahoo.com

Kapros salátafőzelék tojásos burgonyalepénnyel

2012.05.15 10:46

Hozzávalók 4 személyre:

• 2 darab fejes saláta

fél teáskanál szódabikarbóna
8 dl tej
cukor, só
3 evőkanál burgonyakeményítő
kb. 2 evőkanál ecet
1 csokor friss kapor

A lepényhez:

20 dkg burgonya
8 tojás
fél piros kaliforniai paprika
fél fej vöröshagyma
olaj
fél csokor petrezselyem

A fejes salátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, hogy ne maradjon földes, és kétujjnyi szeletekre vágjuk. A tejet feltesszük melegedni, hozzáadunk cukrot, sót és a szódabikarbónát. Forrás előtt beletesszük a salátát, csak rövid ideig főzzük (kb. 5-10 percig). A keményítőt vízzel elkeverjük, besűrítjük vele a főzeléket. Ecetet adunk hozzá, a legvégén beleszórjuk az összevágott kaprot, egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzről.

A lepényhez a megmosott burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, és 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A kaliforniai paprikát is 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és egy teflonserpenyőben kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a burgonya- és a paprikakockákat. Sózzuk, rövid pirítás után megszórjuk vágott petrezselyemmel, és felöntjük a felvert, sózott tojással. Kis lángon sütjük, amikor már megszilárdult, megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. A főzeléket a felszeletelt lepénnyel tálaljuk.

 


Főszerepben a saláta - 4 szokatlan recept