A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."S.D.

Gasztrocs



ckcsenge@yahoo.com

Legényfogó leves

2012.05.20 19:28

 Hozzávalók:

1 fej hagyma
50 dkg pulykamell
3 szál répa
1 szál fehérrépa
gomba
esetleg krumpli, de nem jellemző
1 húsleveskocka
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 kávéskanál liszt
só, bors, mustár, citrom, majoránna, babérlevél, tárkony
borsó, fehér paprika, kis kanál cukor, zellerzöld

Kockázzuk fel a hagymát, daraboljuk fel a répát és a húst. Előbbit karikára, utóbbit kockára. Ujjainkat lehetőleg ne szabdaljuk bele, elég az a fél kiló pulyka a leveshez. A hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, könnyeinket letöröljük, majd a húst rádobva fehérre sütjük a külső részeit. Ezek után jöhet a répa, fehérrépa (petrezselyemgyökér), gomba. Ezeket is kicsit átpirítjuk. Töltsük fel vízzel, majd tegyünk bele babérlevelet, őrölt borsot, sót, fél evőkanál citromlevet, majoránnát, majd egy kevés mustár is mehet. Szóval, amolyan jó drukker kifejezéssel élve: „mindent bele”. Főzzük, míg meg nem puhul a hús. A tejfölt és a tejszínt kevés liszttel keverjük el, majd adjuk hozzá merőkanalanként kevergetve kb. a leves felét, így nem csomósodik be a habarás. Ezt visszaöntve már kész is a leves. Már csak egy kávéskanál tárkony kell bele, hogy megadja a leves klasszikus, mindentől különböző ízét.
Forras: Gombos Reka Melinda :))