A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."S.D.

Gasztrocs



ckcsenge@yahoo.com

Megadtuk a módját!

2012.11.22 20:38

Megadtuk a módját!

 

Mi  is ezt tettük. Borkóstolós szerda estét tartottunk Csengénél. Pár érdekesség a borokról: a magyar azon ritka nép egyike, amelynek saját szava van a bor megjelölésére, és nem a latinból átvett (vinum) szót használja. Tudtátok ti azt, hogy a bor szót elöszőr a kik írták le? Elárulom nektek, a kínaik. Bár a mi lelkes kis csapatunkat nem értek ilyen hatások elmondanám, hogy a bor egy olyan ital amely olyan méretű átváltozásra képes, hogy nemesebbé, kívánatosabbá és euforizáló hatásúvá tesz,  abban isteni tulajdonságok rejlenek, így alkalmas az istenekkel való kommunikációra. (nekünk ez nem jött össze)
 

Egy cikkben azt olvastam, hogy mindenkinek szüksége van egy kis kényeztetésre, de hogyan lehet a legjobban a lelket is simogtani egy fáraszto nap után, biztosan egy palack finom borral. Így csak  az  esti borkostolás járt az eszünkben. Csenge, mint a házigazda készűlt.  Mi is bulit csaptunk, mint a franciák az újbornak, megkóstoltunk a  finomabbnál finomabb borokat. Hozzá szőlőt, kenyeret, sajtot szolgált fel a házigazda. Közben bemutatókat hallhattunk arról, hogy mit foglalnak megukba a borkörútak.  Pár percig mi is rózsaszínben láttuk a világot, Rosé bort szűrcsölgetve.

Nem voltam még borkóstolón de úgy gondolom kezdetnek ez remek volt.

Egymással beszélgetve, egy finom gyümölcsös borral, belekórtyólva azt mondtuk: milyen szép az élet!

"Magyar ember életében e világra fordulásától a koporsója rovásáig a bor mindenütt szerepel."
Takáts Sándor, 1910

 

Rátaláltam egy borkóstolós blogra kattinsatok ide: https://borkostolo.blogspot.ro/