A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."S.D.

Gasztrocs



ckcsenge@yahoo.com

Olvastam ...

2012.05.10 10:12

A Delux.hu-n olvastam egy érdekes cikket, a világ legdrágább ételeiről és italairól, olvassátok!!!

A legdrágább ételek a világon

Egy alapanyag ára csillagászati lehet, ha utánozhatatlan az íze, kevés van belőle a piacon, vagy rengeteg idő és munka szükséges az előállításához. Ezek alapján a legdrágább ételek a világon a sáfrány, a wagyu, a kobe marhahús, a fecskefészek-leves és a matsutake gomba.

Egy fogás árát vagy a kincset érő hozzávalók, vagy az ételt díszítő drágakövek és nemesfémek emelik csillagászati magasságokba. A gazdag vendégekre utazó éttermek olyan hétköznapi ételeket "javítanak fel" gyémántokkal, mint egy omlett, egy curry vagy egy fagylaltkehely, máshol az alapanyagok ritkasága, vagy előállításuk költsége indokolja az értük kért hatalmas összegeket.

luxury-insider.com
Szusi ehető arannyal bevonva


Korábban már összegyűjtöttük a legdrágább ételeket, most a legdrágább alapanyagok alapján mutatunk be néhány rendhagyó fogást.

A válogatós kínai császár

A szalangála fecske fészkéből készült levesből egy kilogramm ára 2 és 10 ezer dollár (360 ezer és 1,8 millió forint) között alakul.

Egy legenda szerint a leves egy kínai császár udvari szakácsának találmánya volt. Az uralkodó nem volt hajlandó egy évben kétszer ugyanazt az ételt elfogyasztani, ha ez mégis előfordult volna, a szakácsnak levágták volna a kezét. Amikor az ínyenc császár alkamazottja kifogyott az ötletekből, vásárolt egy fecskefészket egy borneói árustól, és felszolgálta.

A fecskefészek a kiváltságosok étele maradt. A "kelet kaviárját" forró, sűrű csirkehúslevesben megfőzik, majd zöldségekkel ízesítik, számtalan változata ismert. Egy csészéért akár 25 ezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek. A fecskefészekleves azért is ilyen drága, mert a sziklamélyedésekben található fészkeket sokszor életveszélyes körülmények között gyűjtik be.

Matsutake

A rendkívül ízletes gomba árát szintén a ritkasága emelte az egekbe. A legdrágább matsutake Japán egyre fogyatkozó vörösfenyő erdeiben él, mennyisége az utóbbi ötven évben drasztikusan lecsökkent. Évente alig 1000 tonnát tudnak begyűjteni, és egyelőre nem tudják termeszteni.

kyotofoodie.com
Egy kilogramm akár több százezer forint is lehet


A gomba a szüret elején a legdrágább, ára a minőségétől, lelőhelyétől függően egy vagy kétezer dollár (180 ezer - 360 ezer forint) is lehet kilogrammonként. Azok, akik nem tudják megfizetni a friss matsutake csillagászati árát, az olcsóbb, Koreából, Észak-Amerikából és Észak-Európából importált matsutake gombákat fogyasztják, amelyek kilogrammjához akár 90 dollárért (16 ezer forintért) hozzá lehet jutni.

A japánok közül egyre többen vásárolnak egy, a matsutake gombára hasonlító fajtát, ami illatát és ízét tekintve messze elmarad a luxusgombától.

Míg egy-egy komolyabb darab matsutake ára több ezer jen is lehet, hat "hamis" matsutake már 680 jen (1400 forint) körüli összegért kapható.  

A matsutake gomba édes, íze a fahéjhoz hasonlít. Fehérjében B1, B2 és D vitaminokban gazdag, a japánok afrodisztikus hatást is tulajdonítanak neki. Párolva, grillezve, sütve is lehet fogyasztani, és gyakran használják a sukiyaki egyik hozzávalójaként. Készül belőle leves is, és rizzsel is tálalják.