Hozzávalók (egy 22-24 cm átmérőjű tortához):
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor.
A csokoládékrémhez: 20 dkg jó minőségű étcsokoládé, 3 dl tejszín, 10 dkg vaj, 1 evőkanál rum.
A díszítéshez: 25-30 dkg cukordrazsé, kb. 50 db ostyarúd.
Elkészítés:
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba az egybeszitált lisztet és kakaóport.
A tésztát tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.
A krémhez a tejszínt egy fazékba öntjük, beleszórjuk az apró darabokra tördelt csokoládét, és állandóan kevergetve felforraljuk, majd teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, apránként hozzáadagolva a vajat, gépi habverővel jó habosra keverjük.
A kihűlt piskótát három egyforma vastag korongra vágjuk.
A piskótalapokat a tortatálra tesszük, és megtöltjük őket a csokikrémmel úgy, hogy két-három evőkanálnyi krém megmaradjon, amivel vékonyan bevonjuk a torta oldalát. A legfelső piskótalap tetejére nem kenünk krémet!
A torta oldalára odaillesztjük az ostyarudakat úgy, hogy kicsit magasabban legyen a tetejük a felső piskótalap tetejénél. Ajánlatos az ostyarudakat körbekötni egy szalaggal, nehogy eldőljenek. Közvetlenül tálalás előtt a torta tetejére szórjuk a cukordrazsét.