A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."S.D.

Gasztrocs



ckcsenge@yahoo.com

Természetes C-vitamin forrás

2012.04.27 20:53

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. A vegyes táplálkozás többnyire fedezi az átlagos vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - főleg hevítés hatására - a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. C-vitaminra folyamatosan szüksége van a szervezetünknek, főleg most, hogy a hűvösebb idő beköszöntével egyre többen megbetegednek - de azt talán kevesen tudják, hogy mennyi is az ideális mennyiség.

A C-vitamin túladagolása ugyan nem veszélyes, mivel a felesleges C-vitamin egyszerűen kiürül a szervezetünkből, de túl sok értelme sincs. Az ideális C-vitaminforrás a citrom (csak közvetlenül fogyasztás előtt vágjuk fel, mert a levegő hatására elveszti a benne lévő C-vitamin a vitaminértékét) és a csipkebogyó, ami teának nagyon finom: csészénként kb. 6 milligramm vitamin van benne (a felnőtt ember napi C-vitaminszükséglete 50 milligramm). Természetes forrás még a zöldpaprika, paradicsom, burgonya, saláta, és a káposztafélék. A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani.