A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."S.D.

Gasztrocs



ckcsenge@yahoo.com

Tévhitek az ásványvízről

2012.05.04 21:11

Egy internetes anyag szerint óriási tévhitben élnek azok, akik műanyagpalackos ásványvizet isznak – azt gondolván, hogy egészséges és biztonságos. A plasztik flakonokba csomagolt italok létjogosultsága azonban nem csupán ezen a ponton vitatható.

Először is drágák. Egyetlen palack ásványvíz ára nagyjából 1900-szorosa az ugyanakkora térfogatú csapvíznek. Egy átlag amerikai évente 400 dollárt költ flakonos vízre, ám ami ennél is megdöbbentőbb: világviszonylatban évente 100 milliárd dollárt adnak ki rá az emberek. Kutatások szerint ennek az összegnek a töredéke is elég lenne ahhoz, hogy a Földön mindenki számára jusson iható víz és megfelelő higiénia.

Másrészt az ásványvíz gyártása, szállítása, a műanyag flakonok előállítása borzasztóan szennyezik a környezetet, nem is beszélve arról, hogy a palackok 86 százaléka azonnal hulladékként végzi. 2004-ben 26 milliárd liter ásványvíz került a vásárlókhoz, amelynek csomagolásához 17 millió hordó olajat használtak fel. Ez a mennyiség körül-belül 100.000 autó üzemanyagára lenne elég arra az évre. A flakonok gyártásakor továbbá 2,5 millió tonna szén-dioxid keletkezik, amely köztudottan a globális felmelegedés fő okozója. Mindezek ez alatt az egy év alatt 28 milliárd flakon előállításához kellettek, amelyek nem lebomló hulladékként kerülnek az ökorendszerünkbe – veszélyeztetve ezzel többek között a természetes vizeinket, a csapunkhoz eljutó vizünk tisztaságát is.

S ha valakit mindez még nem tántorított volna el attól, hogy pénztárcája és környezete rovására műanyagflakonos ásványvizet fogyasszon, akkor felhívjuk a figyelmét még egy fontos tényre. Magas hőmérsékleten vegyi anyagok oldódhatnak ki a flakonból az ásványvízbe, például a Bisphenol-A elnevezésű, amely mellrákot és más típusú rákot okozhat. Vásárlás előtt pedig könnyen előfordulhat, hogy akár a 30 °C-ot is meghaladó hőmérsékleten tartották a vizet – a lerakatokban, szállítás, valamint le- és felpakolás közben.

A palackos ásványvizet tehát mind anyagi, mind környezetvédelmi, mind pedig egészségi szempontból ajánlott kerülni. A mítosszal ellentétben sokkal jobban tesszük, ha inkább a csapvizet választjuk.

Forras: csupaszon.eoldal.hu