A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."S.D.

Gasztrocs



ckcsenge@yahoo.com

Tejcsikeeee :)

2012.04.20 22:07

Érdekes cikket olvastam a life&network oldalán. A Magyar tejfogyasztásról és érdekes statisztikai adatokról. Egy főre jutó éves tejfogyasztásunk 68,9 liter, amivel Európában még mindig "nagyfogyasztónak" számítunk, megelőzzük például a franciákat, osztrákokat, hollandokat, de messze elmaradunk az írektől (130/l) és a finnektől.
Az elmúlt négy évben 3 százalékkal csökkent a magyarok tejfogyasztása.
A 15 évesnél idősebb magyar népesség 84 százaléka hetente legalább egyszer fogyaszt tejet, naponta viszont csak 41 százalék.
A legtöbb tejet a nők, a gyermekes családok, a szellemi foglalkozásúak és a nagyvárosiak fogyasztják.

Tévhitek a tartós tejről: A hőkezelés során egyes, hőre bomló vitaminok eltűnnek - ez körülbelül a tej tápanyagtartalmának 10 százaléka. "De a tejet elsősorban nem ezek miatt fogyasztjuk, hanem fehérje, ásványi anyag és D-vitamin tartalma miatt, ezek pedig megmaradnak benne" - hangsúlyozta az OÉTI szakembere. Tévhit: A dobozos tejeket vízzel hígítják."A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre írható rá, hogy "tej", amely kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz" - hangsúlyozta Miháldy Kinga. Tévhit: A házi tej a legegészségesebb. A szakember szerint a házi tej tartalmazhat egészségre káros mikroorganizmusokat, ezért mindenképpen biztonságosabb a hőkezelt tej.